Érlelő gép készítése

Útmutató

A honlapon található termék egy 200 literes hűtő lett átalakítva érlelőgéppé. Ennek hőmérséklet szabályozásához egy 150W-os légkeveréses fűtőberendezést kellett beszerelni. Részegységei külön-külön is megvásárolhatók: vezérlő, PWM ventilátor, szellőző ventillátor, párologtató, légkeveréses fűtő egység, hűtő. A vezérlőhöz hozzátartozik a pára és hőmérsékletérzékelő komplex szenzor modul, valamint a kábelek csatlakozókkal, hosszuk függ a hűtő méretétől.

Érlelőgép bekapcsolása, kijelzése:

Az érlelőgép 230V 50Hz hálózati tápfeszültségről működik. A hálózati kábelét csatlakoztassuk a konnektorba. Felkapcsolódik az LCD kijelző háttérvilágítása. Ez után kiírja rajta, hogy alapbeállítást végez, ami eltart néhány másodpercig. Ilyenkor elsőként az utoljára beállított hőmérséklet és páratartalom értékeket olvassa be a memóriájából és a szabályzást ennek megfelelően indítja be. Betöltődés után ki jelzi az aktuális pára, ill. hőmérséklet értéket. Szabályzás elindulása után 20 percig figyelmen kívül hagyja az ellenőrzést és eközben folyamatosan íródik ki az időszerű hőmérséklet és páratartalom érték. Ezután figyeli és összehasonlítja az érlelő hőmérsékletét és páratartalmát a kívánt hőmérséklettel és páratartalommal. Először nyomjuk meg valamelyik gombot, (kb. egy másodpercig) amíg feltűnik a kijelzőn egy hőmérséklet vagy egy páratartalom érték. Piros gomb megnyomásakor hőmérséklet, fekete gomb esetén páratartalom érték jelenik meg. Ezek az értékek az előző bekapcsolás során utoljára beállított értékek.

Érlelőgép bekapcsolása

 

Központi vezérlő hőmérséklet beállítása:

A magyarázathoz tartozó képen látható, hogy a hőmérsékletet a piros gomb megnyomásával tudjuk beállítani. Legalább egy másodperc ideig nyomva kell tartani, hogy megjelenjen a beállítandó hőmérséklet. Megnyomáskor, ha nyomva tartjuk, akkor másodpercenként növeli a beállított értéket 10-20 Celsius fokig a táblázatban megadott értékek szerint. A legnagyobb beállított érték után pedig újra kezdi elölről. A piros gomb elengedése után látott érték lesz a kívánt érték, amit megjegyez a vezérlő. Ezzel beállítottuk a kívánt hőmérsékletet az érlelő számára. A vezérlő alapműködésként az érlelőben lévő aktuális hőmérsékletet és páratartalmat méri és jelzi ki.

Központi vezérlőegység hőmérséklet beállítás közben
 

Központi vezérlő páratartalom beállítása:

A magyarázathoz tartozó képen látható, hogy a páratartalmat a fekete gomb megnyomásával tudjuk beállítani. Legalább egy másodperc ideig nyomva kell tartani, hogy megjelenjen a beállítandó páratartalom. Megnyomáskor, ha nyomva tartjuk, akkor másodpercenként növeli a beállított értéket 70-90% páratartalomig a táblázatban megadott értékek szerint. A legnagyobb beállított érték után pedig újra kezdi elölről. A fekete gomb elengedése után látott érték lesz a kívánt érték, amit megjegyez a vezérlő. Ezzel beállítottuk a kívánt páratartalmat az érlelő számára. A vezérlő alapműködésként az érlelőben lévő aktuális hőmérsékletet és páratartalmat méri és jelzi ki.

Központi vezérlőegység páratartalom beállítás közben

 

A szellőztető, hűtés szabályzása:

Az érlelő szellőzésének megfelelő kialakításához a belső oldalán fent elhelyezett, szellőző nyíláshoz rögzített ventillátor szabályzása szükséges. A szellőző ventillátor óránként 5 perces időtartamra bekapcsol, ami a beállított hőmérséklet és páratartalom szabályzását eltolja. Ennek ellenére a szellőztetésnek fontos szerepe van a fokozatos vízelvonásban és kiszárításban, a kolbász megfelelő kérgesedésében. Ilyenkor kikapcsol a szabályzó hőmérséklet és páratartalom figyelő rendszere. A szellőzési idő lejárta után 15 percig engedi az automatika az eltért hőmérséklet és páratartalom visszaállását a beállított értékekre. A másik PWM ventillátor a hűtőgép alsó részében van felszerelve, hasonló módon, mint a felső szellőző ventillátor. Azzal a különbséggel, hogy az alsó ventillátor folyamatosan van vezérelve a hőmérséklet pontos értéken tartása végett. Ezzel két funkciót is teljesít a hőmérséklet állandó értéken tartását és a légcserét.


Légkeveréses szellőztetés hűtés és pára vezérlés