Érlelő gép készítése

Tájékoztató

Minden leendő kedves érdeklődőnek és vásárlónak állok rendelkezésére. Kérem, figyelmesen olvassák el a honlapon található információkat. Minden érlelőgép, amit gyártok egyedi és nem szériakészülék, ezért szükséges hogy minden érdeklődővel külön az egyedi igényeknek figyelembevételével, tudjak a termék elkészítésére ajánlatot tenni.

Szabályzó egység, központi vezérlő

Az érlelőgép oldalán található. Elsődleges feladata, hogy a beállított érlelési hőmérsékletet 10 és 30 fok közötti környezeti hőmérsékleten az általunk készített érlelőgépben biztosítsa. Másodlagos feladata hogy a páratartalmat a beállításnak megfelelően tudja szabályozni. Mindkét értéket tárolja a memóriájába, áramkimaradás esetén vagy újraindításakor az utoljára beállított értéken folytatja a működést, szabályzást. Harmadsorban a szellőztető ventilátort minden órában bekapcsolja, beállított ideig működteti, biztosítva a friss levegőt az érlelési folyamathoz.

Központi vezérlőegység
 

 

Központi vezérlő egység kijelzője

A kijelző egy 2X16 karakteres háttér világítású LCD kijelző, itt látható az érlelőben lévő hőfok és páratartalom folyamatosan. A működés során fellépő főbb vezérlési munkafolyamatok szöveges formában kiíródnak rajta. A rendszer működésének a hibáit is ki jelzi. A keltető használata során fellépő hibajelenségek szöveges formában olvasható rajta.

LCD kijelző egység háttérvilágítással

 

Központi vezérlő beállító gombjai

A két gomb jól elkülöníthető egymástól, a piros felel a hőmérséklet, fekete a páratartalom beállításáért. A piros gomb megnyomásakor tudjuk léptetni a vezérlőt a beállítandó hőfokok között. A fekete gomb megnyomásakor pedig a páratartalmat tudjuk léptetve beállítani. Megnyomva vagy nyomva, tartva valamelyik gombot, a kijelző azonnal jelzi a beállítandó hőmérsékletet vagy páratartalmat, attól függően, hogy melyik gombot választottuk.

Kezelő gombok: piros a hőmérséklet, fekete a páratartalom

 

A fűtőegység és a szellőztető ventillátor szabályzása

230V 50Hz hálózati feszültséget kapcsol a vezérlő a fűtőberendezésre fűtéskor. Fűtőellenállásokból álló fűtőpanel 150W villamos teljesítményű. Két ventilátorral van felszerelve, ami az egyenletes hőmérsékletet és a megfelelő légkeverést biztosítja az érlelő (hűtő) belső terében. A szellőztető ventillátor a hűtő felső szintjén helyezkedik el. Szerepe a légcsere, ami a száritáshoz kell, biztosítva a kolbász megfelelő ütemű kiszárítását és a megfelelő nemes penész kialakulását a kolbász felületén. A gyors kiszáradás megakadályozására a párásító berendezés is szükséges. Párásítási funkció a vezérlő egység páraszabályzó értékének növelésével vagy csökkentésével állítható. A szellőztető ventillátor a hűtő belső oldalán van felrögzítve. A szellőző ventillátor külső oldalán található szellőző lyukakon tudjuk a szellőzés mértékét biztosítani. Szükség esetén szűrő is ráhelyezhető. A hűtő belső polcainak rácsos illetőleg nyitott jellege a hő és a pára egyenletes eloszlását nem akadályozza a belső térben. A hőmérsékletet és a páratartalmat egy-egy erre a célra kialakított nyomógombokkal tudjuk állítani. A beállított hőmérsékletet 1,5% és a páratartalmat 18% hibahatáron belül figyeli a rendszer és hangjelzést küld ennek átlépésekor. A hőmérséklet figyeléskor hosszabb, páratartamnál rövidebb sípoló hang figyelmeztet a szabályozott értétől való eltérés esetén. Sokszor van, úgy hogy többször billentjük ki a szabályozott rendszert, ami során feleslegesen figyelmeztet minket. Ilyenkor kikapcsolható a figyelmeztető hangjelzés a két gomb egyszerre való megnyomásakor. Visszakapcsolás is ugyanilyen módon történik. Figyeljük mindig a kijelző szöveges feliratát, hiszen minden esetben kiírja az aktuális vezérlő parancs végrehajtását. Győződjünk meg ilyenkor, hogy a beállított hőmérséklet vagy páratartalom a memóriájában a kívánt érték maradt-e.

Légkeveréses fűtőrendszer